Heb je je wel eens afgevraagd waarom een snijboon eigenlijk zo heet?
Dit is natuurlijk omdat de boon altijd gesneden wordt, of eigenlijk werd.
Vroeger waren de snijbonen enorm draderig en niet erg smakelijk.
Daarom werden ze in kleine stukjes gesneden om zo de taaie draadvezels kapot te snijden.
En om de smaak nog een beetje te hachelen te maken en lang te kunnen bewaren werden ze ook nog eens in zout ingelegd.
Gelukkig heeft de tijd niet stilgestaan. In nederland wordt vooral het soort admires gekweekt.
Uit deze soort is alle draderigheid weggecultiveerd en de smaak en schil zijn zachter geworden.
Daardoor zie je de groente tegenwoordig ook in toprestaurants en vaak op creatieve wijze gesneden.
De nieuwe snijbonen lenen zich dus uitstekend om mee te experimenteren en het niet te laten bij de traditionele “blote kinderbilletjes in het groen” (gezouten snijbonen met witte bonen).
Enkele ideeën ter inspiratie:
– salade van rauwe snijbonen met mierikswortel, zure roomsaus en gebakken spekbokking
– roerbakken met knoflook, bospeen, shiitake en oestersaus
– snijbonensoep met venkel, pernod, dragon en gegrilde zeebaars

Of probeer eens onderstaand recept:

Gewokte snijbonen met noten

Ingredienten (de verhouding kun je naar smaak variëren):
snijbonen
lenteui of zoete ui
arachidolie
knoflook
ansjovis
amandelen
mosterd

Bereiden:
Ter voorbereiding de bonen in de gewenste vorm snijden, bijvoorbeeld wybertjes of lange smalle repen, en vervolgens in gezouten water blancheren.
De amandelen grof hakken en in een droge pan roosteren totdat ze licht kleuren.
Een wok verwarmen met de olie.
De ui licht fruiten, samen met de fijngesneden ansjovis en de gehakte knoflook.
Vervolgens de snijbonen toevoegen en op hoog vuur roerbakken.
Zodra de bonen gaar zijn voeg je de mosterd en de amandelen toe.
Als je nog een fruitige toets er doorheen wilt kun je tijdens het fruiten ook wat sinaasappelrasp toevoegen en later wat sinaasappelsap (niet te veel)
Hou je niet van fruitig, overweeg dan eens de combinatie met gorgonzola of jonge geitenkaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation