Een van de leukste dingen om te doen vind ik altijd: het rondje koelkast en met wat er nog is iets lekkers maken. Zo kom je van je restanten af en daag je jezelf uit om creatief aan de slag te gaan. Het resultaat is natuurlijk de ene keer beter dan de andere maar leuk is het altijd en o zo duurzaam!

Deze keer vond ik: stukje komkommer, restje knoflookyoghurt met saffraan en wat basilicum. Verder een paar tomaten, stukje oude pide/turks brood, worteltjes, champignons, gember en verse laurier. Dus aan de slag!

2014-11-13 16.27.30

2014-11-13 16.28.17-2komkommerlinten

  • komkommer met een dunschiller in lange linten schillen
  • paar blaadjes basilicum in ragfijne reepjes snijden
  • scheutje olijfolie iets verwarmen en de basilicum daarin 5 minuten laten trekken
  • olie van het vuur halen en over de komkommer gieten en lekker lang laten marineren.
  • schepje knoflookyoghurt op het bord doen, komkommerlinten eroverheen draperen en afmaken met een klein beetje vers gemalen peper.

Gemarineerde champignons op wortelcrème

  • pot royal dutch blend tea zetten in een steelpannetje
  • 4 cm gember schillen en in plakjes snijden en aan de thee toevoegen
  • 4 verse laurierblaadjes toevoegen
  • 5 minuten op laag vuur laten trekken, dan het theezakje verwijderen en nog 15 minuten laten pruttelen
  • champignons toevoegen, gedurende 10 minuten tegen de kook aan houden
  • champignons uit de thee halen en laten afkoelen
  • wortels schoonmaken en klein snijden.
  • In een pannetje doen en zoveel water erbij dat ze ruim onder staan.
  • tl komijn en een groentebouillonblokje toevoegen, evenals 2 cm geraspte verse gember.
  • 15 minuten laten koken en afgieten, het vocht bewaren.
  • wortel met 1 el room pureren, eventueel kookvocht toevoegen tot je een mooie crème hebt.
  • plak van het brood snijden, met olijfolie insmeren en on een hete grill lekker krokant roosteren.
  • De champignons doormidden snijden en in een klein beetje olie op het snijvlak hard aanbakken.
  • De wortelcrème op het brood smeren en de champignons op de crème leggen

Oosterse tomaten uit de oven

  • tomaten in 8 wedges snijden
  • bestrooien met een beetje komijn en ruim kaneelpoeder
  • gedurende 15 minuten in een oven op 180 °C zetten.

 

Het geheel ziet er dan als volgt uit

2014-11-13 18.08.32-2

Vooral de tomaten vonden we erg geslaagd, de wortelcrème ronduit lekker, de champignons iets te laag op smaak en de komkommerlinten lekker fris!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation