Nog een gerecht van de wijn-spijs avond “Overwinteren in Zuid Amerika”. Dit keer eentje uit Suriname, wat culinair gezien eigenlijk een buitenbeetje in Zuid Amerika is vanwege het andere gebruik van kruiden en de vele Afrikaanse invloeden. Waar wij eend meestal rosé eten vinden Surinamer het ook prima stoofvlees zoals in dit gerecht.  Dit gerecht is nogal pittig dus als je het iets minder wilt zou ik adviseren de hoeveelheid madamme jeanettes te halveren.

Nog een tip: koop echte rotiplaat bij de Surinaamse toko, die zijn zoveel lekkerder dan wraps!IMG-20150214-WA0003

Ingrediënten:

  • 700 gram eendenborstfilet,
  • 2 grote uien,
  • 4 teentjes knoflook,
  • 2 volle eetlepels kerrie massala,
  • 1 rode Madame Jeanette (Surinaamse peper),
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels,
  • 2 eetlepels komijnpoeder,
  • 2 theelepels tomatenketchup,
  • 2 eetlepels whisky,
  • 6 eetlepels arachideolie,
  • zeezout,
  • 0,6 liter kokend water,
  • 2 takjes platte peterselie.
  • 2 roti-platen

Bereiding:

  • Spoel de eendenborstfilet met koud water af en dep het droog met keukenpapier.
  • Snijd de eendenborstfilet in dunne plakjes van ongeveer 5 millimeter dikte.
  • Pel en snipper de ui fijn.
  • Pen en hak de knoflook fijn.
  • Hak de Madame Jeanette fijn en gooi de steel weg.
  • Doe de helft van de gesnipperde ui, de fijngehakte knoflook en de fijngehakte Madame Jeanette samen met 3 eetlepels arachideolie in een vijzel en wrijf het tot pulp.
  • Stamp in een schone vijzel de zwarte peperkorrels fijn.
  • Verhit een wok en roerbak het ui-mengsel halfgaar.
  • Voeg de tomatenketchup en kerrie massala toe en laat het 30 seconden al roerend meebakken.
  • Voeg de plakjes eendenborstfilet toe, de whisky en het kokend hete water, en roer alles goed door elkaar.
  • Laat het op een laag wokvuur doorkoken met het deksel op de wok.
  • Om de 15 minuten controleren of er nog voldoende vocht is. Indien nodig wat extra kokend water toevoegen.
  • Het deksel niet onnodig openen.
  • De totale kooktijd is ongeveer 1 uur.
  • Voeg daarna de rest van de versnipperde ui, komijnpoeder, zwarte peper en zeezout naar smaak toe, en meng alles goed door elkaar.
  • Laat het nog 10 minuten pruttelen.
  • Haal het deksel van de wok en kook de saus in tot het ingedikt is.
  • Schep het in een schaal en garneer het met fijngehakte platte peterselie.
  • Verwarm de roti platen 2 min in de magnetron (600w) en serveer erbij.
  • Tip:
  • De masala niet laten aanbranden, anders wordt het bitter.

Wijn combinatie: Pascual Toso Malbec Selected Vines, Argentinië

Proefnotitie: Mooie ronde wijn met geconcentreerd fruit (framboos), kruiden, mocca en vanille. Mooi verpakte tannines en een lange afdronk complementeren het geheel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation