Merlot staat in Amersfoort en omgeving bekend als een goed restaurant met een erg goede wijnkaart. Ze hebben onlangs de keuken verbouwd en als je dan op de mailinglijst staat krijg je vanzelf een uitnodiging om gebruik te maken van de heropeningsaanbieding. Tja, dat doe je dan dus. Benieuwd naar de keuken en de vernieuwde kaart vertrokken we dus met z’n vieren naar Merlot.

rest merlotBij binnenkomst valt de verbouwing niet meteen op omdat de sfeer goed behouden is. Kijk je wat beter dan valt op dat de keuken helemaal open gemaakt is waar hij eerst half open was en er is een nieuwe leuke lange “aanschuiftafel” gemaakt. Alhoewel de zaak niet helemaal vol zat was het geluidsniveau wel aan de hoge kant. Het zou fijn zijn geweest als er bij de verbouwing ook goed naar de akoestiek gekeken was.

wijnbar_merlot_amersfoortWe begonnen met een amuse op een omgekeerd borrelglaasje: een super klein granenkoekje met een schilderijtje van allerlei kleine ingrediënten. Dit geeft direct aan hoe er gekookt wordt, veel kleine onderdeeltjes per gerecht met veel aandacht voor de opmaak.  Als voor gerecht kregen we een stukje zachtgegaarde zalm met bloemkool en seroendeng en citrus gel. De zalm was prachtig gegaard en de smaakcombinaties waren mooi. Helaas moet ik daarmee wel zeggen dat we de spannendste smaken daarmee meteen gehad hadden. Vooral mooi was de witte wijn die erbij geschonken werd: Muscat sec. Waar de muscat bijna alleen voor dessertwijnen gebruikt wordt is deze wijn droog met een mooie zoete ondertoon.

Het hoofdgerecht was een, wederom slow gegaarde, eendenborst met allerlei kleine stukjes groente. Nu had ik nog nooit slow gegaarde eendenborst gegeten en daarom was ik erg benieuwd. Nu is de structuur van eendenborst al heel fijn, maar als je die slow gaat garen wordt deze nog fijner. Zo fijn zelfs dat het bijna de structuur van lever gaat krijgen. Ik vond het eigenlijk zonde van de eendenborst en de combinatie met de overige ingrediënten kon dat niet compenseren. Ook de rode wijn was lekker maar niet spannend. De naam ben ik dan ook vergeten.

Wij wilden het dessert vervangen voor een kaasplankje en bij navraag bleek dat dat mogelijk was, helaas wel tegen bijbetaling van 4 euro. Wel vreemd dat het verschil in prijs tussen het zoete dessert en het kaasplankje op de kaart maar €2,= is en wij er €4,= moesten bijbetalen. We kregen een plankje met diverse binnen- en buitenlandse kazen en deze werden vergezeld door een 10 jaar oude colheita port. Door de diversiteit van de kazen is het moeilijk een goede bijpassende wijn te vinden. Dit zou je kunnen oplossen door je kazen anders te kiezen of voor een hele spannende wijn te gaan. Een colheita port is dan wel een erg veilige en makelijke keuze. Een misser voor een restaurant dat zichzelf etaleert als wijnbar/-restaurant.

Naast het eten is natuurlijk ook de bediening van groot belang als je een avondje uit eten gaat. En daar ging het mis! Wat jammer!! De bediening is erg jong en daarmee ook wat onervaren. Er werd nauwelijks contact gemaakt en elke keer als er en gerecht werd uitgelegd of de wijn werd toegelicht kreeg ik het gevoel dat er een riedeltje werd afgedraaid in zo hoog mogelijk tempo. Halverwege de laatste zin werd de eerste stap weg van de tafel al gezet. Dit gaf een heel onrustig gevoel. Als restaurant van dit niveau moet je niet (te veel) beknibbelen op personeel. Kies voor ervaring en persoonlijke aandacht.

Kortom, een goede verbouwing met goed resultaat maar ik had graag wat meer oog voor de smaakcombinaties gehad en het is hoog tijd dat er aandacht gegeven wordt aan het professionaliseren van de witte brigade. Al met al hebben we een redelijke avond gehad die niet geheel aan de verwachting voldeed en Merlot is voor mij een paar plaatsjes op de restaurantladder gezakt. Over een jaartje maar weer eens proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation