Smoked Haddock ofwel gerookte schelvis wordt veel gebruikt in Schotland en Engeland. De ongerookte schelvis wordt veel gebruikt voor de “Fish & Chips”. Het roken was vooral een manier om de vis langer houdbaar te maken. Voorheen werd de vis gerookt op vers hout en turf en Finnan Haddie genoemd. Deze manier van roken wordt niet of nauwelijks meer toegepast. Dat ie ook nog lekkerder werd was mooi meegenomen.
De schelvis is familie van de kabeljauw en is vooral te herkennen aan de “duimdruk” onder de voorste rugvin. In de legenden wordt deze duimdruk aan de heilige Petrus toegeschreven. Het vlees van deze witvis is stevig, sappig en delicaat van smaak.
Op de viswijzer heeft de vis de status oranje, zeg maar 2e keus. Dit komt niet doordat er te veel van wordt gevangen maar vooral omdat de oude manier van vissen, met bodemnetten, erg veel bijvangst (wordt meestal dood overboord gegooid) met zich meebrengt en de zeebodem beschadigd. Als je dus schelvis koopt kijk dan of je lijngevangen schelvis kunt krijgen.
Met de gerookte schelvis kun je erg veel doen. Denk aan visballetjes met prei in roomsaus, haddock soufflé met tomaten-paprika olijfolie of in een ommelet. Een echte traditional is de Cullen Skink! (recept volgt overmorgen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation