Het piekseizoen voor de Hollandse mosselen loopt van oktober tot maart, winterser kan dus eigenlijk niet.  Buiten het seizoen scheiden ze mosselzaad af en dan worden ze om ecologische redenen minder aangevoerd zodat we er de volgende jaren ook nog van kunnen genieten. Maar ook omdat ze dan minder “vlees” hebben.

Van mosselen kun je goed ziek worden als je toevallig een slechte naar binnen werkt. Dit voorkom je door ze voor het koken even goed te sorteren: mosselen die na een tik op het aanrecht niet sluiten, of met kapotte schelpen gooi je resoluut weg! Een verse mossel ruikt naar frisse zee.

Een leuke traditie in zeeland zijn de mosseldagen, aan het begin van het mosselseizoen, waarbij Yerseke, Bruinisse en Zierikzee voorop lopen. Vooral in Yerseke kun je bij mooi weer over de hoofden lopen, (bijna) gratis mosselen proeven en meevaren op een mosselkotter.

Wist je trouwens dat:
– De mossel zijn schelp sluit met een paar hele kleine tandjes?
– De Nederlandse overheid de kweek-percelen al ruim 140 aan de vissers/kwekers verpacht?
– Mosselen hun eitjes en zaadjes met miljoenen tegelijk gewoon in de zee spuiten in de hoop dat ze elkaar tegenkomen?; Het hierdoor ontstane larfje dezelfde levenswijze als plankton heeft.
– Een mossel er maar liefst 2 jaar over doet om volwassen (eetbaar) te worden? Ter vergelijk: een varken is na 6 maanden rijp voor de slacht.
– Mosselen ook in de oven of op de BBQ zijn te bereiden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation