De Arabische keuken is voor velen nog onbekend terrein. Wat erg jammer is want er zijn echt lekkere gerechten uit deze hoek van de wereld. Met name door het gebruik van ingrediënten die wij niet vaak gebruiken, zoals granaatappel, munt, kaneel, rozenwater, diverse notensoorten, enzovoort krijg je elke keer weer iets bijzonders op tafel. Hieronder het recept voor Fesenjan, of Fesenjoon zoals sommigen zeggen. Een heerlijke traditionele kipschotel uit Perzië die je ook met lam kunt maken.

foodphotography

Ingrediënten:

  • 1 a 2 uien,
  • 2 el boter om te bakken,
  • 2 el bakolie,
  • 5 el granaatappelsiroop (Turkse winkel),
  • 250 g verse walnoten,
  • 500 g kippenvlees van de dijen, zonder vel en bot,
  • 1 blokje kippenbouillon,
  • 1 tl kurkuma (geelwortel poeder),
  • ¼ tl gemalen kaneel,
  • ¼ tl nootmuskaat,
  • ¼ gemalen zwarte peper,
  • zout,
  • eventueel: extra suiker,
  • extra nodig: keukenmachine

Bereiding:

  • Rooster de walnoten in een koekenpan of in de oven (6-8 min. 200º) goudbruin.
  • Maal als de noten handelbaar zijn fijn in de keukenmachine.
  • Bak de stukken kippendij in 1 el hete olie met 1 el. boter (eventueel in etappes) bruin, bestrooi ze met zout en schep ze uit de pan.
  • Pel en snipper de ui en bak dit in de rest van de olie en boter glazig goudgeel.
  • Voeg de geelwortel, kaneel nootmuskaat en peper toe en bak even mee.
  • Leg het kippenvlees tussen de ui, verbrokkel het bouillonblokje erbij en giet er ca. ½ L. water bij.
  • Breng aan de kook, dek af en laat op laag vuur 30 min. stoven.
  • Voeg de walnoten en granaatappelsiroop toe. Dek de pan af en laat nog ca. 45 min stoven.
  • Roer elke 15 min. Neem de deksel van de pan en laat nog ca. 15 min. sudderen. De kip moet zo gaar zijn dat het een beetje uit elkaar valt.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation