Buikspek is weer helemaal hot! En dat is niet voor niets, als je het goed klaarmaakt en voldoende geduld hebt serveer je iets waar iedere gast waanzinnig blij van wordt! Zo heeft CuliBuzz dit onlangs op een wijnproeverij geserveerd en we waren voor de eerste keer helemaal leegverkocht (en we doen dit toch al een jaar of vier!) We maakten het af met een saliemosterd.

En het mooiste van dit alles: buikspek is goedkoop en luxe!2015-03-05 16.02.09

Ingrediënten:

  • 500 gram buikspek zonder zwoerd
  • 1 el venkelzaad, gekneusd
  • 1 el korianderzaad, gekneusd
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 1 el zeezout
  • 1 el pul biber of chilivlokken
  • 3 el zachte mosterd
  • 1 el mayonaise
  • 1 bosje salie
  • Zout / peper / zout

Bereiding:

  • Meng alle ingrediënten, behalve het spek, door elkaar.
  • Kerf aan de vetkant van het spek een ruitpatroon met de punt van een scherp mes.
  • Wrijf alle kruiden goed in het spek en in de sneden.
  • Leg dit in een schaal, leg hier een passende schaal overheen en vul die met water of blikken zodat er druk op het vlees komt te staan.
  • Laat dit in de koelkast minimaal 24 uur, maar liever 3 dagen marineren.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden
  • Leg het spek met de vetkant naar boven op een rooster en zet dat boven een lekbak.
  • Rooster 15 minuten en draai de oven dan naar 80 graden.
  • Laat het spek drie uur (of langer, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit) in de oven zacht en gaar worden.
  • Ondertussen heb je meer dan genoeg tijd om en salie mosterd te maken.
  • Snij de salieblaadjes grof.
  • Doe ze samen met de mosterd en de mayonaise in een kom en blender dit tot het een glad geheel is.
  • Maak het af met zout, suiker en peper naar smaak.
  • Snij het vlees in dunne plakken en serveer de mosterd erbij.

En geloof me: een heerlijkheid!buikspek gaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation