Varkenshaas komt van het varken, runderhaas van de koe, maar ik kan je geruststellen, jodenhaas komt niet van Joden.
De jodenhaas wordt zo genoemd omdat, volgens de Joodse spijswetten, Joden geen vlees uit het achterdeel van de koe mogen eten. Iets met een engel die Jacob verwondde en zo… De jodenhaas is een mals stukje vlees dat tussen de schouderbladen zit, dat mag dus volgens hun spijswetten wel gegeten worden en zodoende kreeg deze biefstuk de naam jodenhaas. Je kunt het ook tegenkomen als jodenbiefstuk, schouder-, of diamanthaas.
Doordat dit stukje vlees op een plek zit waar de koe zeer weinig beweegt (geen werkfunctie) is het stukje akelig zacht en heeft het een heerlijk malse structuur.
Omdat dit heerlijk malse biefstukje vrij onbekend is, is ook de prijs nog vrij bescheiden.
Jodenhaas heeft ongeveer de vorm van een ossenhaas en weegt maximaal zo’n 300 gram. Ook de bereiding is vergelijkbaar.
In het engels heet de jodenhaas jewish filet of terrace major.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation