Niet alleen groenten worden vergeten en weer herontdekt, hetzelfde geldt voor sommige stukjes vlees. Daarom deze keer aandacht voor de varkensnek, bij sommigen beter bekend als procureur.
De naamgeving alleen al zorgt voor verwarring, waarom heet dat stukje procureur?
Het woord ‘procureur’ komt van ‘woordvoerder’ of ‘advocaat’ (Openbaar Ministerie). Gerelateerd aan vlees: procureur is het vooraanstaand deel van het varken. De procureur ligt meteen achter de kop en is mooi gemarmerd, is nooit droog en heeft veel smaak.  De procureur leent zich uitstekend voor slowcooking!
In Nederland wordt het stukje nog niet echt veel gebruikt maar wist je dat het o.a. gebruikt wordt voor coppa di parma (Italie), char siu (China) en pulled pork (USA). Het grappige is dat zij het “Boston Butt” noemen terwijl het toch echt uit de nek komt en niet van het achterwerk.
Wij hollanders gebruik(t)en het nog wel eens in de erwtensoep, maar dat komt van de winter wel weer.
Wat ook erg fijn is: het is een goedkoop stukje vlees, tussen de €10,= en €12,=.
Omdat varkensnek een smaakrijk stukje vlees is blijft het goed overeind met andere smaakcomponenten. Zo combineert het heerlijk met o.a. Anijs, appel, chilipeper, paprika, bloedworst, nootmuskaat, tijm, laurier, knoflook, whiskey, ui, harissa en sojasaus.
Krijg je al zin om de keuken in te gaan? Ik wel!
Qua bereiding kun je denken aan langzaam garen, konfijten, marineren, grillen, koken, bakken, stoven, barbecuen. Maar vergeet vooral ook roken niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation