Ingrediënten (voor 4 personen):
3 jodenhaasjes (bij elkaar ongeveer 400/500 gram)
3 takjes verse tijm
3 takjes rozemarijn
1 takje salie
1 rode peper
3 tenen knoflook
500 gr gemengde bospaddenstoelen
250 gram champignons
2 sjalotjes
4 dl runderfond (liefst zelfgemaakte maar in ieder geval goede, niet die zoute drab!)
4 dl rode wijn
boter en olie
3 el mosterd
peper/zout
rolladetouw

Bereiding:
Vlees:
Verwarm de oven voor op 140 graden.
Ris de tijm van de takjes en snijd de blaadjes van de rozemarijn fijn, evenals het rode pepertje. Pel 2 teentjes knoflook en snij in dunne plakjes. Meng dit alles door elkaar.
Leg de drie jodenhaasjes tegen elkaar aan op een snijplank en druk een beetje plat.
Verdeel het kruidenmengsel over het vlees, klein beetje zout eroverheen en “vouw” het geheel op zodat je een beetje een rolladevorm krijgt.
Bind dit vast met het rolladetouw.
Kruid de buitenkant met peper en zout naar smaak en rol eventueel nog door de overgebleven groene kruiden.
Bak het vlees op vrij hoog vuur rondom bruin, neem uit de pan en smeer in met de mosterd.
Leg het vlees in een ovenschaal en schuif in de oven gedurende ongeveer 30 minuten.
Controleer regelmaatig de gaarheid door met je vinger het vlees licht in te drukken, zodra het weerstand biedt en langzaam terugveert is het gaar (of gebruik een kernthermometer tot 55 graden kerntemperatuur).

Saus:
Snipper de sjaoltjes en de teen knoflook.
Snij de champignons in kwarten (houd apart) en de overige paddenstoelen in grove stukken.
Fruit de sjalotjes in 3 minuten glazig met de knoflook. Voeg de fond en de champignons toe en breng aan de kook.
Laat dit tot de helft inkoken en voeg dan de wijn en de salieblaadjes toe.
Laat dit weer tot de helft inkoken.
Bak ondertussen in een hapjes- of koekenpan de bospaddenstoelen met weing olie op hoog vuur aan.
Voeg vlak voor het serveren de gebakken paddenstoelen toe aan de saus.
Proef goed af en voeg eventueel nog peper of zout toe.
Eventueel kun je de saus nog iets binden met maizena.

Serveren:
Haal het vlees 10 minuten voor het serveren uit de oven, dek af met folie en laat tot rust komen.
Verwijder het rolladetouw voorzichtig en snij dikke plakken van de rollade. Deze zal uit elkaar vallen en je krijgt prachtige “jodenhaaspuntjes”
Schep een lepel van de saus naast het vlees.
Dit gerecht combineert heerlijk met knolselderijpuree en gebakken zuurkool met appel.

Succes en eet smakelijk!

One Thought on “Recept: Jodenhaas met hartige paddenstoelensaus

  1. Ad Habraken on 18 maart 2016 at 11:20 said:

    Beste,

    Je kunt beter de kerntemperatuur op 40 graden houden als het vlees rust gaat het toch naar de 52 gaden toe. Op deze manier krijg je een sappiger vlees.

    Groeten,

    Ad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation